Šport a olympizmus
2 min. čítania

Strelci budú bojovať o medaily na OH ďaleko od Paríža

Erik Varga so Zuzanou Rehák Štefečekovou dosiahli v mix trape už viacero úspechov, ak sa prebojujú na OH 2024, čakajú ich súťaže ďaleko od Paríža.
Foto
SOŠV/JÁN SÚKUP

Strelci budú na olympijských hrách v Paríži 2024 súťažiť vyše 270 km od francúzskej metropoly. Zmenu dejiska pre Paríž 2024 schválila exekutíva Medzinárodného olympijského výboru na svojom piatkovom zasadnutí v Lausanne.

Olympijské súťaže v streľbe sa mali podľa pôvodných plánov konať na strelnici La Courneuve v Seine-Saint-Denis na predmestí Paríža. Plány však prekazili logistické problémy. Ešte vo februári tohto roka organizačný výbor tvrdil, že presun na iné miesto neprichádza do úvahy. V júni však už navrhol presunúť olympijské súťaže do Národného streleckého centra v Chateauroux, čo v piatok schválila exekutíva MOV.

Strelnica v Chateauroux leží viac ako 270 km južne od francúzskej metropoly. Streľba bude po jachtingu (Marseille) a surfingu (Teahupo’o na Tahiti) tretím športom, ktorý bude mať centrum mimo Paríža.

Organizátori v snahe o udržateľnosť hier zmenili už skôr aj iné dejiská olympijských súťaží. Súboje základných fáz olympijského turnaja presunuli z Dvorca Suzanne Lenglenovej z Roland Garros do arény vo Villepinte, kde sa uskutočnia aj súboje moderných päťbojárov v disciplíne šerm. Semifinálové a finálové boje budú na Dvorci Philippa-Chatriera na Roland Garros.

MOV schválil aj zmenu miesta pre hlavné tlačové centrum. Z výstaviska Bourget sa presunie bližšie k centru Paríža do kongresového paláca na Porte Maillot.

Otvorená zostáva ešte otázka dejiska basketbalového turnaja. Hráči kritizovali pôvodnú halu, organizátori preto navrhli presunúť skupinovú fázu na štadión v Lille, kde sa mal konať hádzanársky turnaj. Jeho základná fáza by sa mala uskutočniť v Hale 6 na výstavisku Porte Versailles.

Podujatia a športovci
Tagy
p24

Do olympijských hier v Paríži zostáva